Właściwości produktów fermentacji

Produkty fermentacji bakteryjnej, które zachodzą w jelitach organizmu człowieka, to między innymi kwasy wspomagające zmiękczanie mas kałowych. Powstające w tym procesie kwasy mają wpływ przeciwzapalny, pobudzają również odbudowywanie warstw nabłonkowych błony śluzowej w jelitach, a także mogą przyspieszyć procesy regeneracyjne. W przypadku choroby polegającej na zapaleniu jelita grubego, kwasy te mają bardzo szerokie i korzystne zastosowanie. Błonnik pokarmowy znajduje swoje zastosowanie również w profilaktyce przeciwnowotworowej. Chroni przed takim nowotworami jak rak piersi, rak nerek czy rak trzustki. Produkty w czym występuje błonnik pomagają i przyspieszają leczenie infekcji bakteryjnych, a nawet infekcji wirusowych, które zachodzą w jelitach.

 

Biegunki podróżnych to doskonały przykład tego zjawiska. W trakcie występowania biegunek, błonnik jest w stanie złagodzić jej objawy, nasilenie, a także znacząco skrócić czas w jakim trwa. Błonnik pokarmowy wykorzystywany jest w szerokie profilaktyce wielu schorzeń i wspomaga ich leczenie. Między innymi mogą być to zaparcia, które wynikają z prowadzenia bardzo złego stylu życia. Nieodpowiednia i źle zbilansowana dieta i brak wystarczającej aktywności fizycznej, powodują takie przykre dolegliwości.