Codzienne gotowanie, może dla niektórych stanowić nie łatwe wyzwanie. Ilość pomysłów często jest ograniczona i konieczne jest poszukiwanie inspiracji w internecie lub popularnych programach telewizyjnych. Czasem warto także zrobić sobie małą odmianę i przygotować słodki obiad. Jednak słodki obiad, nie powinien być wyłącznie deserem bez zdrowych składników odżywczych i potrzebnych witamin. Mając więc ochotę na standardowe placuszki lub racuchy, warto zmodyfikować nieco przepisy lub sposoby przygotowania i cieszyć się ich zdrowszą wersją.
Pieczony, słodki obiad
Świetnym pomysłem na zdrową wersję słodkiego posiłku są na przykład racuchy pieczone. Zawierają w sobie całe mnóstwo jabłek, które dostarczą odpowiednich witamin, a także przygotowywane są bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu pozostają słodkie i przepyszne, a jednocześnie nie wpływają na pogorszenie jakości diety. Racuchy pieczone to danie, które będzie doskonałym urozmaiceniem diety naszych dzieci. Dzieciaki zazwyczaj przepadają za słodkościami i z pewnością chętnie zjedzą przygotowane w ten sposób racuchy. Innym pomysłem na przemycenie wielu owoców i tym samym witamin do codziennej diety, mogą być wszelkiego rodzaju naleśniki. Wystarczy przygotować je z dodatkiem świeżych, pokrojonych w plastry owoców i cieszyć się słodkim smakiem. Mniej znana, choć również uwielbiana przez dzieci jest zupa owocowa z tak zwanym gryzikiem. Jest to zupa ugotowana z ulubionych owoców z dodatkiem kaszy, która podana na zimno jest świetnym rozwiązaniem na obiad w upalny dzień.